keskiviikko 23. huhtikuuta 2014

Testauksessa Balance-kalaöljy

Johan on aikaa vierähtänyt edellisestä kirjoituksesta. Kiireistä yrittäjän/työläisen elämää pidellyt... =)

Tämän postauksen keskityn "uuteen" tuttavuuteeni, Balance Oil-kalaöljyyn.

Otin syksyllä testaukseen uuden kalaöljyn. Tämä markkinoitiin minulle todella laadukkaana tuotteena (ainutlaatuinen sekoitus pienistä kaloista saatavaa kalaöljyä sekä erittäin laadukasta oliiviöljyä ja D3-vitamiinia), Omega6/Omega3-suhteen parantumisella ja testillä, jolla tämä voidaan ANONYYMISTI todistaa. Olin heti myyty, sillä tiedän kuinka hankalaa on löytää laadukasta kalaöljyä ja vieläpä öljymuotoisena. Toki täytyy testata!

Ensimmäisen testin otin 9.10.2013. Helppo verikoe kotona: (kuin verensokeria mittaisi) kaikki tarvittava valmiina CE-hyväksytyssä kuivaveritestipaketissa; reikä sormeen, muutama tippa verta per testiliuska. Sitten vaan verikoeliuska foliopussiin ja kirjekuoreen viivakoodien kanssa, 1.luokan postimerkki ja lähetys Norjan yliopistolliseen keskussairaalaan. 20 päivän sisällä testitulokset näkyvät netissä omalla tunnuksella (jota ei kannata hävittää!). Koko homma on täysin anonyymi ja pääset katsomaan testituloksiasi ainoastaan koodilla, joka tulee testipakkauksen mukana.

Ajattelin heti testiä jo ottaessani, että mulla on takuulla kaikki vihreällä koska syön pääosin melko terveellisesti, painotan kasviksia, syön kalaa ja liikun. En ole roskaruualla mässääjä, mutta toki sitäkin välillä syön. Olen perusterve, verikoearvot ovat aina olleet normaalit eikä muutenkaan isoja ongelmia ole ollut minkään asian suhteen.

No eka testitulos näytti sitten tältä:
Punainen  värikin jo kertoo ettei tilanne ole kovin hyvä... Omega 6:sta tulee aivan liikaa.

Testituloksista hieman:

- Suojaustaso pitäisi olla yli 90. Tämä kertoo, kuinka hyvin ruokavalio suojaa elintapasairauksia vastaan. Itselläni siis pyöreä 0!
- Omega-3 (EPA+DHA) pitäisi olla yli 8% ja itselläni siis 2,8%! Tämä kertoo kuinka paljon Omega3:sta on peräisin merestä (kalasta). (selvennettäköön, että Omega 3 sisältää EPA, DHA ja ALA-muotoiset rasvahapot)
- Omega6/Omega3-tasapaino pitäisi olla pohjoismaisten ravitsemussuositusten mukaan alle 5:1 ja mieluummin alle 3:1. Itselläni 10,5:1! Kamalaa!!!
- Arakidonihapon muodostumistehokkuus kertoo kuinka tehokkaasti kehon entsyymit konvertoivat ruokavaliosta saatavan Omega6 linoleenihapon (LA) Omega6 arakidonihapoksi (AA). Tuloksen tulisi olla yli 30% ja itselläni tämä olikin ainoa hyvä asia koko tuloksista.
- Solukalvon juoksevuusindeksi kertoo, kuinka tehokkaasti solut ovat vuorovaikutuksessa ympäristönsä kanssa. Arvon tulisi olla alle 4:1. Itselläni sekin oli huima 16,9:1!! Tällä on vaikutusta mm. insuliinin imeytymiseen!
- Henkisen vahvuuden indeksin pitäisi olla alle 1. Se kuvastaa mielialan ja tajunnan tasoa (mitataan AA/EPA/DHA suhteesta). Aivoista 60% on rasvaa, joten on sanomattakin selvää, että ihminen tarvitsee sitä rasvaa jotta ajatus luistaa ja mieli pysyy vireänä. Itselläni tämä ei ollut sentään punaisella, mutta lukema 2,9 on silti vielä liian korkea.


Hirmuisella innolla sitten käyttämään öljyä. Suositus määrä on *0,15 x oma paino* päivässä. Itse otin öljyn kokonaan aamulla aamupalan yhteydessä. Oli erittäin helppoa muistaa ottaa öljy, vaikka yleensä kaikki pillerit jäävätkin syömättä alun innostuksen jälkeen. Tämä oli ruokalusikallinen öljyä ja se oli siinä. Helppoa! =)

Ensimmäisenä huomasin että mielialani on todella positiivinen, olen iloinen ja tyytyväinen. =)

Jollakin tasolla öljy on vaikuttanut myös uneeni; nukun äärimmäisen hyvää, sikeää unta. Ja nukahdan helposti. Sain itseni syksyn aikana ajettua aikamoiseen stressitilaan, jonka takia uni alkoi kärsiä. Aiemmat 7-8 tunnin yöunet (joista tahtoisin niin mielelläni pitää kiinni) alkoivat jäädä 4-6 tunnin mittaisiksi yöllisine heräilyineen. Myös nukahtaminen oli yksi stressin aihe, sillä ei vaan uni meinannut tulla silmään millään. Edelleen on tekemistä riittävän yöunen kanssa, mutta ainakin unen laatu on hieman parempaa ja nukahtaminen helpompaa. Uneen toki vaikuttaa moni muukin asia, mm. tv:n katselu, myöhäinen treeni, stressi..

Myöskään selkäni (alaselässä välilevyn rappeuma) ei ole kiukutellut viime aikoina ihan yhtä pahasti kuin ennen. Siihen voi tietysti vaikuttaa moni muukin asia, kuten olla vaan parempi kausi, mutta enpä sulje pois myöskään tuota öljyn vaikutusta selkään ja niveliin ylipäätään. Muutama pt-asiakkaani on saanut helpotusta nivelvaivoihin Balance-öljystä.

Oppimiskyvystä annan kyllä kanssa pointseja tälle öljylle, sillä olen viime kuukausina opiskellut TODELLA paljon ja tuntuu, ettei oppiminen ole ikinä ollut näin helppoa. Päähän on jotakin jäänytkin. ;)

Ystävälläni vieraillessani istuin aamupalapöytään ja totesin ääneen, että en ole ikinä pystynyt nukkumaan kissataloudessa ilman allergiapillereitä tai aivan tukkoista oloa! Nyt en ollut ottanut pillerin pilleriä ja kissat vieläpä nukkuivat samassa yläkerran aulassa, missä itsekin nukuin. Tätä testiä pitää jatkaa, tätä en uskalla allekirjoittaa vielä ennen uutta käyntiä ystäväni luona. =)


Sitten tulikin toisen testin aika. Sitä sitten jo vähän enemmän jännityksellä odotin kun eka testitulos kerran oli niin huono.

Tässä toinen testi, otettu 12.2.2014



Tulokset olivat parantuneet ihan HUIMASTI! =) Ja olen päässyt monessa kohdassa tasapainoon. Siltä kyllä olossakin tuntuu, aivot käyvät "kirkkaammin", mieli on hyvä ja positiivinen, stressi ei tuntuisi olevan ongelma tällä hetkellä, nukun hyvin, energiaa riittää päivätyöhän JA sivutyöhön liikunnan parissa. OLEN TYYTYVÄINEN! =D

Tässä vielä helposti vertailtava kuva tuloksistani:




En siis voi kyllä sanoa pahaa sanaa öljystä. Se on tehnyt sen minkä lupasikin. =) Olen jatkanut käyttöä (tietysti) joka päivä, pienemmällä annoksella. Öljy ei maistu kalalta, se on hyvin neutraalin makuinen.


Tässä vielä pieni vertailu uuteen markkinoille tulleeseen  SUPER BLUE* (nimi muutettu) Omega3-öljyyn:

SUPER BLUE* yksi kapseli sisältää: Omega 3 rasvahappoja 110 mg, EPA 60 mg, DHA 27,5 mg. Suositeltu päiväannos 1-3 kapselia/pvä. Suositushinta 49€/60 kapselia.

Balance Oil 12ml päivässä sisältää: Omega 3 rasvahappoja 2260mg, EPA 1271mg, DHA 575mg.
Suositeltu päiväannos painon mukaan (12ml 80kg painoiselle henkilölle). Hinta 30-39€/kk (riippuu, ottaako rasvahappotestit).

Pikaisen vertailun jälkeen jotta SuperBlue*:sta saisi saman määrän EPAa, DHAta ja OMEGA-3sta kuin Balance-kalaöljystä, joutuisi SuperBlue*-kapseleita ottamaan 20kpl/päivä!!!

Balance Oil maksaa edullisimmillaan 30€/kk, SuperBlue samalla annostuksella tulee maksamaan 490€/kk! Huhheijakkaa... Käytän kyllä jatkossakin Balance-öljyä. =)
 
*Nimi muutettu valmisteelle ettei tule sanomista.
 
Minulta saa lisätietoja öljystä, käy katsomassa yhteystietoni www.hstraining.fi

Iloista ja aurinkoista kevään jatkoa! =)

* Nämä kokemukset öljystä ovat omakohtaisia. *
**Tekstiä muokattu hieman selvennykseksi 11/2014**

20 kommenttia:

  1. Kertokaapas joku tyhmälle: Miten verikokeen avulla voidaan määrittää henkisen vahvuuden indeksi, joka "kuvastaa mielialan ja tajunnan tasoa"?

    VastaaPoista
  2. Loistava kysymys, kiitos! =)

    Henkisen vahvuuden indeksi (eng. Mental strength Index) mitataan omega-6 arakidonihapon (AA) ja merestä peräisin olevien välttämättömien omega-3-rasvahappojen, eikosapentaeenihapon (EPA) sekä dokosaheksaeenihapon (DHA) suhteesta.

    Riittävä meren omega-3 -rasvahappojen EPA:n ja DHA:n saanti päivittäisestä ruokavaliosta on erittäin tärkeää hermoston kehittymiselle ja toiminnalle. Aivot ovat hermojärjestelmän keskus (aivoista n. 60% on rasvaa). Tutkjoiden mukaan ravintolisinä annetut rasvahapot edistävät aivojen kehitystä. Useissa tutkimuksissa on löydetty yhteys psyykkisiin ongelmiin (mm. masennus, ADHD, skitsofrenia, autismi) ja vähäiseen Omega-3 saantiin, etenkin vähäiseen DHA:n määrään aivoissa.

    Aivojen "paremman toiminnan" kyllä allekirjoitan nyt vielä vuoden Balance-öljyn käytön jälkeen, eli on siellä jotain muutosta parempaan tapahtunut rasvahappoarvojen parantumisen ansiosta. =) Toivottavasti vastasin kysymykseesi riittävästi.

    VastaaPoista
  3. Tämä indeksihän siis on käsittääkseni öljyn valmistajan itse keksimä systeemi. Onkohan olemassa mitään tieteellistä pohjaa, jonka perusteella on oikeasti validia mitata henkistä vahvuutta/mielialan ja tajunnan tasoa kyseisellä menetelmällä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. *Poistin kommentin alta ja vastaan sen suoraan kysymykseesi*

      Edellisessä vastauksessani kerroin, mistä kyseinen mittaus mitataan. Henkisen vahvuuden otsikko on hieman "hölmö", mutta sillä kuitenkin kuvastetaan aivojen rasvahappojen tilaa ja määrää.

      Tuo verikoemittaus suoritetaan Yliopistollisessa keskussairaalassa. Saman mittauksen voi käydä teettämässä myös Suomessa, mm. MDD-laboratorioissa tai Antioksidanttiklinikalla. Olen kysynyt Antioksidanttiklinikalta kyseistä testiä, mutta hinnan takia jätin väliin, toistaiseksi. Aion kyllä käydä sen vielä mittauttamassa ihan vertailun vuoksi.

      Testissähän siis mitataan eri rasvahappojen pitoisuuksia verestä. Jos haluat asiasta enemmän tietoa, otathan yhteyttä suoraan sähköpostiini: heidi@hstraining.fi.

      Poista
    2. Verikoemittaus kyllä suoritetaan yliopistollisessa sairaalassa (St. Olavs), mutta tulosten tulkinnan suorittaa puolueellinen taho, BioActive Foods A. Edellä mainittu yritys on vahvasti sidoksissa Zinzinoon, joka taas on Balance Oilia myyvä yritys. Suosittelen ihan oikeasti tilaamaan tuon tulkinnan myös riippumattomalta taholta ja takaan, ettei siellä ole mitään henkisen vahvuuden indeksejä. Tällä tavalla saat oikeasti validin ja puolueettoman tulkinnan veresi rasvahappopitoisuuksista.

      Poista
    3. Hei Heidi.

      Puhuit testien hinnoista. Eikös Zinzinolla testi maksa 109€ ja Antioksidanttiklinikalla 98,70€. Ja plussana klinikan hyväksi, että he ottavat näytteen veriplasmasta, eikä kuivaverinäytteestä.

      Puhut verikoemittauksen yhteydessä yliopistollisesta keskussairaalasta. Viittaat varmaankin Trondheimissa sijaitsevaan St. Olavin sairaalaan. Itse sairaalalla ei ole mitään tekemistä testin tulosten kanssa. Analysoinnin ja tuloksien takana on Zinzinon ja BioActive Foodsin oma henkilöstö (lue: Ola Eide ja kumppanit).

      Poista
    4. Kaikki testit tehdään tällä hetkellä Vitas laboratoriossa. Tässä linkki heidän sivuilleen:
      http://www.vitas.no/

      Laboratorioanalyyseja ei suinkaan tee BioActive Foodsin porukka, vaan Vitasin omat laborantit. =)

      Suosittelen lämpimästä teettämään omat rasvahappoanalyysit ihan missä vain, mikä itselle parhaiten sopii, jotta saatte tietää ravintonne laadun, sekä käyttämänne omega3-tuotteen toimivuuden.

      Antioksidanttiklinikalle olisi tarvinnut erikseen mennä otattamaan verikoe Helsinkiin, joten päädyin siksi MDD-klinikan asiakkaaksi. Sieltä lähetettiin postitse verikoeputkilot ja ohjeet ja otatin verikokeen omassa työterveydessä. Lukekaahan täältä tulokset:

      http://heidihstraining.blogspot.fi/2015/02/rasvahappoanalyysituloksia-ja-ajatuksia.html

      Poista
  4. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tutkimuksia löytyy googlettamalla vino pino, mutta tässä muutamia suomennettuna:

      Omega 3 ja aivot:

      http://www.tiede.fi/artikkeli/uutiset/omega_3_rasvahapoilla_yhteys_aivojen_tilavuuteen#comments_start

      http://www.tritolonen.fi/index.php?page=articles&id=200

      http://www.tritolonen.fi/index.php?page=news&id=692

      Myös Taija ja Jani Sompin kirjoittama kirja "Parantavat rasvat" kannattaa lukea. =)

      Poista
  5. Olisiko lähdettä väittämääsi?

    VastaaPoista
  6. http://kummablogi.blogspot.fi/2013/10/zinzino-balance-oil-vs-muut-omega-3.html

    Tuolla on myös hyvä vertailu aiheesta. Vähän paremmin tehty ja vähemmän "kotiinpäin vetämistä"

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. http://olliposti.fi/omega-3-tarkein-ravintolisa/

      Täällä Olli Postin loistava kirjoitus eri omega3-tuotteiden laatueroista, sekä imeytyvyydestä.

      Poista
  7. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  8. Kirjoitan lähiaikoina pienen lisäpostauksen liittyen kalaöljyihin ja niiden laatuun. Olen niitä tässä kuluneen vuodenkin aikana tutkinut melkoisen paljon ja löytänyt myös aika hyviä tapoja vertailla eri valmisteita. Niistä lähiaikoina lisää. =)

    Huomatkaa, että en tässä blogissa suinkaan väitä kyseistä Balance-öljyä "ainoaksi oikeaksi" tuotteeksi. Tämä on OMA kokemukseni öljystä ja sen vaikutuksesta kehooni ja vereeni. Itse en kuitenkaan valitsisi kaupasta tai apteekista Omega-öljyjäni. Mikäänhän ei estä ihmisiä itse testaamaan omat veren rasvahappoarvonsa (vaikka MDD-klinikalla) ja todeta sen jälkeen, onko käyttämällään omega-valmisteella/kalansyönnillä ollut positiivista vaikutusta omaan rasvahappokoostumukseen. Itse en aiemmilla kalaöljyvalmisteilla huomannut mitään eroa olossani, sen sijaan Balancella huomasin. Ja tämä on OMA kokemukseni. =)

    VastaaPoista
  9. Tuohon öljyvertailuun.. Eikös toi ole aika epäreilua ja kohtuutonta ottaa vertailuun Balance Oilin kanssa yksi markkinoiden kalleimpia tuotteita. Ja toisekseen, tuo "Super Blue" on krilliöljyä eli eri asia kuin kalaöljy. Krilliöljyt ovav kalliimpia. Löysin netistä vertailuun oman "Super Bluen".

    12ml sisältää: Omega-3 2880mg, joista EPA 960mg ja DHA 1440mg. Lisäksi A-vitamiini 600 mikrogrammaa, D3-vitamiini 24 mikrogrammaa ja E-vitamiini 24mg.

    Hinta 14,26€/kk 12ml annoksina.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sinun "Super Blue"-tuotteesi on valmistettu isoista kaloista, sillä DHA:ta on paljon enemmän kuin EPAa. Se laskee heti tuotteen hintaa. Parhaimman laatuiset kalaöljyt tehdään pienistä kaloista, jolloin raskasmetallijäämätkin ovat pienemmät. Pienet kalat syövät leviä ja planktonia, suuret kalat niitä pieniä kaloja.

      Mutta meillä jokaisella on valinnanvapaus ja jokainen käyttää sitä tuotetta, joka itselle toimii. =)

      Poista
  10. http://www.teamzinzino.fi/zinzino-balancetest-kuivaveritesti/

    Tuosta linkistä lisätietoa testimenetelmästä ja laboratorioista. Kuivaveritestaus on yleistymässä maailmalla perinteisen verikokeen sijaan. Kurkkaa täältä uusin kirjoitukseni öljystä, jossa myös MDD-klinikalla analysoidun veren punasoluista otetun rasvahappoprofiilini tulokset: http://heidihstraining.blogspot.fi/2015/02/rasvahappoanalyysituloksia-ja-ajatuksia.html

    VastaaPoista
  11. http://www.vitas.no/

    Täältä testilaboratoriosta tietoa. Kuivaveritestaus on yleistymässä myös muissa verikokeissa.

    VastaaPoista